torsdag 31. juli 2014

Thaifiskekaker med agurksalat

Igår laget vi fiskekaker thaistyle etter oppskrift fra Trine, som du finner her. Istedetfor ris, serverte vi retten med poteter, som også fungerte bra.


Hjemmelaget lapskaus

Nattevaktsuke gir rom for fridager, så på tirsdag laget jeg lapskaus til gutta var ferdige på jobb. Kjetil kom over på middag, og vi koste oss med denne deilige lapskausen:



Til 3 personer trenger du:

400 g storfekjøtt fra høybog
3 dl vann
4-5 poteter, i biter
2 store gulrøtter, i biter
1 pastinakk, i biter
1/2 kålrot, i biter
1 buljongterning
4 dl vann

Kutt kjøttet i passe store terninger. Brun i varm stekepanne med smør i flere omganger. Ha kjøttet i ei gryte med 3 dl vann og buljong. Kok opp og la koke i 10-15 minutter. Sil kjøttkraften og spar på den. Kutt opp grønnsakene og tilsett i gryta sammen med kjøttet og 4 dl vann. Kok opp. Tilsett så mye kjøttkraft som du ønsker. La koke til grønnsakene er møre. Server med karrikrydder, tyttebærsyltetøy og flatbrød. 

mandag 28. juli 2014

Vi er blitt tre!

Den tredje ferieuka vår, hentet vi hjem lille Oskar, vår lille kattebaby! Gleden var stor i hjertene over familieforøkelsen. Oskar ser nå (etter to uker) ut til å trives godt hjemme hos oss. Han har blitt husvarm og klatrer både på stoler og rekkverk. Til nå har han vært en innekatt, men jeg har en plan om å lære ham å gå i branntrappa så han kan være en utekatt også med tiden. Det er ikke bare å bo tre etasjer over bakken for en katt.. Han må kunne litt av hvert. Under følger et bildedryss av Oskars første uker, og dere kommer sikkert til å få et glimt av ham gjennom innlegg her med tiden som kommer. Han er jo en del av vår lille familie, og får av og til også smake på mammas mat (da etter  at de voksne har spist).

Hentedagen, nå skal vi snart kjøre tre timer i bil..

Ny lekemus (oransj!)

"ooops.. Hun fant meg!"

Sangstund søndags morgen

Favorittplassen når vi ser film (bak pappas nakke er det trygt og godt)

I verkstedet til pappa..

Spaghetti Carbonara

Idag var vi tilbake til ukesmenyen for fullt, og spaghetti sto på menyen! Vi var alle tre enige om at dette var den beste carbonaraen vi har smakt på lenge! Med inspirasjon fra Trine (se oppskrift her), laget jeg denne nydelige retten, med noen småjusteringer.

Til 2 personer trenger du:

Spaghetti (så mye som du tror går med) - kok i lettsaltet vann i 8 minutter, rør inn litt nøytral olje mot slutten av koketiden og hell av vannet

1 liten, gul løk, finhakket - surres i stekepanna til den er blank
200 g smårettbacon - surr med løken

2 eggeplommer
1 dl kremfløte
parmesan (så mye du ønsker)
Salt og pepper

Blandes sammen i en skål og slås over bacon/løkblandingen

Server med persille og ruccola. 


Til og med Oskar fikk smake idag, og han strakk seg så lang han var etter et deilig måltid.



Pizza med sweet chili på grillen

En kveld forrige helg, hadde vi besøk av min manns flotte søster og svoger, og da ble pizzasteinen testet ut for første gang på grillen. Og vi fikk en god pizza med mye smak, og ikke minst god bunn!


Jeg brukte bare den pizzasteinen (kjøpt på Kitchn) som jeg vanligvis bruker i vanlig ovn, og la den inn i en kald grill. Så varmet vi den opp i gassgrillen til ca 250 grader, og la selve pizzaen over på steinen. Ikke mange minuttene senere, hadde vi nystekt (eller nygrillet om du vil!) pizza.

Til 4 personer trenger du:

Pizzabunn:
ca 5 dl lunkent vann
Litt olje (et par spiseskjeer kanskje)
1-1,5 pk fersk gjær
Litt salt
Og mel til en passe smidig deig

Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i ca 10 minutter, og sett til heving ca 30 minutter.

Pizzafyll:
400 g kjøttdeig
3-4 champingon
1 løk
1 pk TORO sweet chili pizzasaus
revet ost

Brun 400 g kjøttdeig i en stekepanne, legg til side.
Brun 3-4 store champingon i biter, legg til side. Hakk løken.
Lag sweet chili saus etter anvisning på pakken.
Ha kjøttdeigen tilbake i stekepanna, og ha over sweetchilisausen.

Kjevle ut pizzadeigen på bakeplater med bakepapir. Ha på kjøttsaus, champingon, løk og revet ost over.

Når grillen og pizzasteinen er varm, skyv pizzaen med bakepapir over på steinen. Lukk igjen grillen. La steke ca 3 minutter. Fjern så bakepapiret (hvis ikke brenner det opp!), og stek videre i ca 5-6 minutter. Så har du ferdig pizza!! Server gjerne med sweet chili saus og rømme.

Grillmesteren

Nydelig pizza!

Kos i kveldssola (Oskar, vårt nye familiemedlem, følger spent med)

søndag 20. juli 2014

Fersken- og mandelterte til jentekvelden

Planlegger du jentekveld? Eller besøk til søndagskaffen? Da er dette terten for deg. Inspirert av sommerens frukter, lages denne terten med fersken eller nektariner (jeg brukte sistnevnte). Oppskriften er hentet fra et av sommerens Kamille magasiner.

Til ei 25 cm stor paiform trenger du:

225 g hvetemel
80 g melis
125 g romtemperert smør i terninger
1 eggeplomme
1 ss iskaldt vann
1 pk tørre erter (til steking)
4 store og modne ferskener eller nektariner

Mandelfyll:
100 g romtemperert smør
90 g malte mandler eller mandelmel
110 g sukker
2 ss hvetemel
2 egg

Bland mel, melis og smør til tertebunnen. Ha i eggeplomma og vann. Kna deigen godt sammen for hånd til den er myk og glatt. Form deigen til en flat kake, dekk den med plastfolile og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Ha smør, mandler(mandelmel), sukker og hvetemel til mandelfyllet i en kjøkkenmaskin. Rør godt sammen. Ha i eggene og bland godt sammen til en fin masse. Oppbevar i romtemperatur til den skal brukes (gjerne i en plastbolle med lokk).

Ta tertedeigen ut av kjøleskapet, og legg den mellom to bakepapir. Kjevle deigen ut (mellom bakepapirene) til den dekker terteformen i størrelse. Legg den i kjøleskapet igjen (mellom bakepapirene) i 20 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Ta så deigen ut av kjøleskapet, og dra av det ene bakepapiret. Smør terteformen og legg tertebunnen (med den bakepapirkledde enden opp) i paiformen. Skjær bort overflødige kanter. Legg ertene på paibunnen (oppå bakepapiret), og stek tertebunnen i ovnen i 15 minutter. Fjern papiret og ertene og stek ytterligere 10 minutter til terten er gyllenbrun. Avkjøl.

Fordel mandelfyllet over tertebunnen. Del fersknene i to, ta av skallet og ta ut steinen. Del fersknene i båter som legges oppå mandelfyllet. Stek hele terten i 40 minutter (eller noe kortere, vær oppmerksom mot slutten av steketiden så du ikke brenner den!). Ta ut av ovnen, avkjøl noe og dryss over melis.

Serveres med vaniljekrem eller vaniljeis. NYT!


fredag 18. juli 2014

Scampi med spicy majones

Jeg er fan av lett og enkel sommermat i varmen, og her kommer en oppskrift på scampi med hjemmelaget majonesdip. Som tilbehør valgte jeg å steke rødløk, paprika og squash i panna og litt ferske nektarinbåter til, siden vi hadde dette til middag og var sultne, men du kan fint spise scampiene uten annet tilbehør enn majones, dersom det er en lett lunsj eller kveldskos.

Til to personer trenger du:

500 g scampi (kokte uten skall (kjøpes fryste på rema for eksempel)
1 ss olivenolje
1 ss grønn (eller rød) chili uten frø, finhakket
1 fedd finhakket hvitløk
Båter av lime til servering (kan sløyfes)

2 eggeplommer
1 ss diljon-sennep
3,5 dl olivenolje
1 ss eplecidereddik

Paprikapulver
Cayennepepper
Sitronpepper
Litt revet muskatnøtt
Oregano
Litt sukker
Maldon havsalt
Nykvernet pepper

Bland scampiene (tinte helst) i en bolle med chili, hvitløk, olje, salt og pepper. Ha marinere i hvertfall 30 minutter. Imens kan du lage majonesen. Ha eggeplommer, eddik, salt og pepper i en stavmixer. Visp blandingen lett sammen. Hell gradvis i olje i en tynn stråle mens du visper til du får den tykkelsen du ønsker. Tilsett krydderblandningen (smak deg til for hvor mye du ønsker av hver kryddersort. Jeg brukte ca 1 ts av hver, og 1/2 ts muskat), og rør rundt. Stek scampiene på høy varme i ei stekepanne i 1-2 minutter på hver side.


Spinatpai og enkel bringebæris

Ferie. Sol. Sommer. Og en liten pusekatt som løper mellom beina. Samt et lite dryss Kamilleinspirasjon. Da er det tid for herlig spinatpai til middag og enkel bringebæris til dessert!

Til en paiform med spinatpai (ca 4-5 personer) trenger du:

Ferdig paibunndeig (du kan lage selv også, men jeg prioriterte sola og brukte Maizenna sin ferdige paibunn som du bare blander vann i).
250 g fersk og skylt spinat
1 gul løk
300 g skinke i terninger eller påleggskinke i skiver (jeg brukte BOGskinke)
4 eggeplommer
3 dl kremfløte
1 ss diljonsennep
1 ss solsikkeolje
1 ss smør
salt og pepper

Finhakk løken og brun den i en panne med olje og smør, til den er blank og lysebrun. Ha i spinatbladene og stek lett sammen med løken (spinaten vil falle sammen og få god smak). Visp sammen sennep, eggeplommer og fløte med litt salt og pepper. Ha deigen i en paiform. Legg i løk/spinatblanding og skinken. Hell over fløteblandningen. Stek på 180 grader i ca 40 minutter. Nyt!



Enkel bringebæriskrem

Mangler du iskremmaskin eller ikke orker å vente et døgn med å spise hjemmelaget iskrem, følg denne oppskrifta og du har en forfriskende iskrem på et blunk! (men den egner seg ikke til oppbevaring og bør spises med det samme da den smelter raskt..)

til 2 personer trenger du:

100 g dypfryste bringebær
1 ss melis
2,5 del kremfløte
eventuelt litt mynte eller friske bringebær til pynt.

Ha bringebærene og melisen i en foodprosessor. Hell i fløten ig la maskinen gå på full kraft i 15-20 sekunder. Og vips så har du deilig iskrem!


Ferietid! ..og jordbærmuffins

Hei alle sammen! Nå er det nesten en måned siden jeg sist var her på bloggen og oppdaterte.. Beklager det, men jeg tok meg en velfortjent ferie rett og slett. Og var litt i tenkeboksen på om jeg skulle fortsette denne matblogginga. Men etter mange etterlysninger og litt kribling i fingrene etter å skrive blogg, fant jeg ut at jeg ville fortsette! (til dere alles store glede, håper jeg :)). Vi har hatt en fin ferie så langt! Men etter to uker i bobil og påfølgende ei uke på hytta uten strøm og vann, var jeg glad for å komme hjem til kjøkkenet mitt igjen. Denne uka har det blitt mye matlaging og kos hjemme på vår nye terasse, så her kommer noen av oppskriftene på rekke og rad :)

Først ut er disse deilige jordbærmuffinsene, som er hentet fra et av sommerens Kamilleblader. Da det ble regnværsdag tidligere i uka, og Star Wars (alle 6 filmene!) sto på programmet, var det godt med noen deilige muffins som minnet om sol og varme.

Til ca 15-20 muffins trenger du:

100 g romtemperert smør
140 g sukker
2 store egg
240 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
180 ml naturell yoghurt
250 g rensede jordbær, skåret i store biter
3 ss hakkede pistasjnøtter
2-3 ss sukker (kan sløyfes)

Varm ovnen til 180 grader. Visp smør og sukker til det er hvitt (ca 10 minutter med håndmixer). Ha i ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert. Sikt i mel, bakepulver og vaniljesukker. Ha i yoghurten. Bland godt sammen og ha i muffinsformer. Stikk ned 3-4 biter jordbær i hver muffins. Dryss over pistasjnøtter og stek på 15 minutter midt i ovnen.