onsdag 30. april 2014

Torsk i form

Etter ei fantastisk flott og solrik uke og helg på Østlandet, har jeg nå kommet hjem til sol- og vindfulle Randaberg.

 

Jeg hadde noen gode matopplevelser i uka som gikk, alt fra parmapizzaen på Olivia, til hjemmelaget fillipinsk mat fra Henriettes kjøkken! Mange gode smaker. Vel hjemme igjen, er vi nå igang med ukesmenyer (tre uker siden sist!!), og igår var det en ny oppskrift med torsk som sto på menyen, hentet fra Trines gode matblogg

Til to personer trenger du

1 blokk (á 400 g) frossen Findus torsk, delt i stykker
Salt og pepper
ca 350 g poteter, i skiver
olivenolje
1/2 rødløk i båter
1 rød paprika i biter
1 gul paprika i biter
2-3 hvitløksbåter, grovhakkede
100 g cherrytomater delt i to
noen sorte oliven (etter smak)
1/4 sitron (finrevet skall og saft)
50 g fetaost i biter
persille

Fisken:
Ha havsalt på fiskestykkene og la de ligge i ca 20 minutter. Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir. Dette gjør at fisken blir fastere.

Potetene:
Smør en ildfast form med olivenolje. Ha i de skivede potetene og ringle over litt mer olivenolje. Ha på salt og pepper. Stek ved 225 grader midt i ovnen i 10 minutter.

Grønnsakene:
Skjær opp alle grønnsakene slik at de er klare. Når potetene har stekt i 10 minutter, ta de ut av ovnen og ha i grønnsakene i formen. Bland godt. La steke i ytterligere 10 minutter.

Når grønnsakene har stekt i 10 minutter, ta formen ut av ovnen og legg fiskestykkene over grønnsakene. Strø over oliven og sitron (saft og finrevet skall). Sett ned ovnen til 200 grader. Stek fiskeformen i ca 10 minutter til fisken er ferdig.

Strø over fetaost (kan droppes) og persille før servering.

namm namm!




søndag 20. april 2014

back at Paulsens


Husker dere vårt forrige restaurantbesøk (se her hvis ikke)? Vi ble invitert tilbake av sjefen sjøl, til treretters middag med drikke, for å gi de en sjanse til. Så selveste påskeaften, samlet vi familien på sørlandet og dro ut for å spise igjen. 


Vi merket umiddelbart at her var det stor forandring siden forrige gang, med mange gjester både inne og ute, og en svært hyggelig stab som alle ønsket oss velkomne til Paulsens hotell. Ved disken sto sjefen sjøl og ønsket oss velkommen, og vi fikk sitte i finstua som sist, 12 rundt bordet. Middagen ble presentert på en ordentlig og ryddig måte, og forventningene til maten steg i takt med hyggen rundt bordet. 


Olivia var kanskje den som var mest spent av oss alle, på om hun fikk mat denne gangen og hva hun ble servert. I den lille ventetiden som var (sammenlignet med sist gang), lekte hun seg med serviettene.


Første rett var kremet blomkålsuppe med bacon. Noen syntes det var litt lite bacon, men den var til gjengjeld veldig god og sprø. Merete syntes suppen var veldig god, men barna var skuffet. De skjønte ikke at de skulle få forrett før pølsene kom, men fortsatte og vente spent på pølsene. 


En stykk veldig fornøyd Olivia, som fikk maten servert først sammen med de andre barna og hun likte de godt denne gangen. Hun valgte selv å ikke bestille poteter, men broren fikk potetmos som tilsynelatende smakte godt. Nesten alle pølsene ble slukt på høykant. Resten av gjengen fikk servert svinenakke (og til tross for litt vel mye rødkål, syntes noen), smakte dette godt. 


Mellom hovedrett og dessert, kom tryllekunstneren på banen og tryllet fram godteri til barna. Dette skapte stor steminig. Olivia fikk til og med solgt sin siste godteridrops til en eldre herremann i en av stuene for hele ti kroner! (Forretningskvinne hun der..!). 


Ørjan hoppet nesten i taket av den gode, heimelagde desserten med hint av sitron, som jeg også syntes var middagens absolutte høydepunkt. Perfekt avslutning til den svarte kaffen (som det fremdeles var grut igjen i koppen i, men vi har jo vært på hytta, så det var vi vant til..). 


Det var litt trist å nok en gang vende nesa vestover, etter å ha tilbrakt noen flotte dager på det blide sørland. Men vi ses jo snart igjen! Takk for nå!

mandag 14. april 2014

Påskekaka

Da var nesten pakkeselet salet opp med alt påskepikkpakk, påskeegg og brettspill, og påskekaka laget. Det ble denne varianten i år:

Bunn:
5 eggehviter
250 g sukker
250 g malte mandler

Pisk marengs av eggehvitene mens du tilsetter litt og litt sukker. Vend inn mandlene. Del bunndeigen i to, og ha i hver sin smurte springform uten bunn, på en stekeplate med bakepapir. Stek 15 min hver ved 170 grader, og la avkjøle helt.

Lag kremen av:
5 eggeplommer
1 dl fløte
125 g sukker
4 ts vaniljesukker
150 g romtemperert smør

Bland eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker godt i ei gryte. Kok opp på svak varme under stadig omrøring. Sett til avkjøling. Når den er lunken, visp inn smøret. Avkjøl helt. Ha litt krem mellom bunnene som du legger oppå hverandre, og ha gul krem over hele kaka. Pynt med f.eks. påskekyllinger, påskesjokoladeegg, strøssel etc. Lykke til!



(litt overflødig krem bare.. :))

Nå drar vi snart på hytta (som er uten strøm og vann) så da blir det ikke noe blogging på en stund..

søndag 13. april 2014

Verdens beste pizza på pizzastein

Etter at det forrige uke var tilbud på Kitchen, gikk vi til innkjøp av en Modern House, firkantet pizzastein. Og det tror jeg er et av de beste kjøpene vi har gjort her i heimen. Igår kveld innviet vi den, og mannens kommentar til det ferdige resultatet var: "dette var bare steingodt!!".


Til en pizza til to trenger du:

Pizzabunn:
5,5 dl pizzamel eller hvetemel
2,5 dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær eller 25 g fersk gjær
1/2 ts havsalt
1 klype sukker
1 ss olivenolje

Ha elle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt sammen i 10 minutter til deigen slipper bollen. Hvis ikke du har kjøkkenmaskin, bland gjær og vann og ha i resten. Kna deigen godt for hånd. Sett til heving under plast til deigen har hevet til dobbel størrelse (ca 30-60 minutter). 

Legg pizzasteinen på ei rist inn i en kald ovn. Sett ovnen på høyeste temperatur (250-300 grader). Det er viktig at steinen varmes opp i ovnen og ikke settes rett inn i en allerede varm ovn, for da kan den sprekke. 

Pizzasaus:
5 ts brunt sukker
1 boks hermetiske, hakkede tomater
1 knust hvitløksfedd
1 ts timian
1 ts oregano
2 ts hakket frisk basilikum

Bland alle ingrediensene i ei gryte og la småkoke uten lokk i noen minutter. Holdes varm. 

Pizzafyll:
1/2-1 pk karbonadedeig - stekes
2 store/4 små sjampinjong - stekes i skiver
1 pk bacon i terninger - stekes
1/2 rå, gul løk - hakkes smått
ca 5 ss hakkede, soltørkede tomater
Mozarellaost

Bak ut deigen på et bakepapir på benken. Ha på pizzasaus, fyll og ost på toppen. Når pizzasteinen er varmet opp, ta den raskt ut av ovnen og lukk igjen (viktig at det ikke slippes ut for mye varme av ovnen!). Det er en fordel å være to for å slide pizzaen med bakepapir under over på pizzasteinen. Sett raskt inn i ovnen igjen og stek i 3 minutter. Etter 3 minutter, lukk opp ovnen og dra forsikitg ut bakepapiret under pizzaen. Det er viktig å få ut bakepapiret, for pizzasteinen trekker til deg fuktighet fra pizzabunnen og gjør den deilig sprø. Dersom bakepapiret henger fast, vent et minutt og prøv igjen. Stekes ytterligere 4-6 minutter uten bakepapir under, til kantene er gyldenbrune og osten er smeltet. Ta pizzaen ut av ovnen og server med en god salat (vi hadde crispsalat og cherrytomater og det var nok :))



Lykke til! 

tirsdag 8. april 2014

Verdens beste fiskesuppe

Idag ble det rester fra helga til middag, men igår var det verdens beste fiskesuppe på menyen.

Dette trenger du til 2-4 personer:
1 liten gul løk
1 dl kremfløte
100 g smør
400 g torskefilet
150 g reker
1 gulrot
1/2 fennikel
1/2 liten sellerirot
1 liten purre, evnt 1/2 stor
7 dl fiskekraft
hakket frisk basilikum, gressløk og persille
salt og pepper etter smak

Finhakk løken og surr den i stekepanna til den er blank og myk. Ha i ei gryte sammen med fiskekraften og gulrot, fennikel og sellerirot i tynne staver. Tilsett strimlet purre. Kok opp og la koke til grønnsakene er møre.

Kok opp kremfløte i en annen gryte over svak varme. Tilsett smøret og rør godt til smøret er helt smeltet. Skal ikke koke. Tilsett i fiskegryta. Tilsett eventuelt maisenna (2 ts til 0,5 dl vann) dersom du vil ha suppen tykkere.

Tilsett torskefilet i terninger. La trekke over svak varme i 7-10 minutter. Ha i rensede reker og urter mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med flatbrød og smør. NYT!



søndag 6. april 2014

Dagens anbefaling: pasjonsfruktglaze


Kan fås på butikken "fem høns" på Randaberg, og kanskje også på nettbutikken? Kjempegod til panna cotta :)

Søndagsmiddag: Biff med båtpoteter, ovnsbakt tomat og saus. Dessert: Panna Cotta med pasjonsfruktsaus


I helga har vi kost oss med besøk av tante Tytti og Morten. Morten kom fredag og var til søndag (han skulle i bryllup) og Tytti kom lørdag og blir til imorgen :) O, glede! Etter en deilig søndagsfrokost, en svipp innom flyplassen med sistnevnte gjest og gudstjeneste, satte mannen igang med middagen. Det var nemlig hans spesialitet idag (undertegnede har fått tillatelse til å publisere hele oppskriften her! = HELDIGE du!). 


Til en velsmakende biffmiddag for tre voksne personer trenger du:

Biffen:
3 stk ytrefilet av storfe
Nykvernet pepper
maldon havsalt

Saus:
4 sjampinjong
3-4 dl kremfløte
3 skiver brunost
sjyen av biffen

Tilbehør:
7 poteter
1 brokkoli
3 store tomater


Slik lager du middagen:

Tilbehør:
Vask potetene godt (bruk helst nypoteter). Kutt i middels store båter. Legg på bakepapir i ei langpanne. Pensle med olivenolje og dryss over nykvernet pepper og havsalt. Kan eventuelt ha over litt paprikapulver for litt farge. Stek ved 200 grader i 40-45 minutter. Kutt et kryssnitt i tomatene. Ha i ovenen sammen med potetene når halve tiden er gått. Dampkok brokkolien.

Biffen:
Tørk godt av biffstykkene. Krydre godt med pepper og havsalt. La hvile litt. Ha melange i ei stekepanne. Ha biffen i når smøret er smeltet og brunlig. Stek biffen på høy varme til den begynner å bli blodig. Sett ned varmen litt. Snu biffen og sett opp igjen varmen. Stek til biffen er den grad du ønsker den. Legg biffen på en tallerken for hvile. Spar sjyen.

Sausen:
Skjær sjampinjongen i skiver og stek i tørr stekepanne på høy varme. Tilsett en klatt smør når soppen har svettet og er brungyllen. Ha i biff sjyen i panna og kok inn kremfløten. Tilsett brunost, og la småkoke noen minutter.

Server biffen med brokkoli, båtpoteter, sausen, tomat og rå løkringer. 


Panna cotta med pasjonsfruktsaus:

NB LAGES KVELDEN FØR!

1 vaniljestang
5 dl kremfløte
1 dl sukker
3 gelatinplater
mynteblader
pasjonsfruktsaus (fås på "fem høns" butikk på Randaberg)


Del vaniljestangen på langs og legg i ei gryte sammen med kremfløte og sukker. Kok opp på svak varme under omrøring og la småkokse i 2-3 minutter. Ta blandingen av varmen og avkjøl litt. Bløtelegg gelatin i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut væsken og rør gelatinen ut i den varme, men ikke kokvarme fløten. Rør til gelatinen er smeltet helt.

Skyll fire former (1,5 dl) i varmt vann. Ikke tørk dem. Sil vaniljefløten over i formene og dekk med plastfolie (viktig at denne dekker helt, ellers blir panna cottaen seig). Sett i kjøleskap minimum fire timer eller over natten.

Løsne panna cottaen fra formen og ha på en tallerken. (tips: bruk en skarp kniv langs kanten og dypp skåla i varmt vann). Ha over pasjonsfruktsaus og pynt med mynteblader. Server til en god kopp kaffe!


Etter en 45 minutters tur i vind og blåst (men det var opphold) langs kysten av Randaberg, en strekk på sofaen og noen runder med spilling, ble det vafler alà Tytti og kaffe til "Solsidan - første sesong". En perfekt avslutning på dagen og helga. 


Besøk og lasagne på en lørdagskveld

Vi har hatt ei travel uke, og det vil si mye halvferdige middager og liten tid til å blogge (når det har vært noe å blogge om). Beklager så mye, kjære lesere.

I helga har vi hatt besøk av tante Tytti. Kjempekoselig. Lørdagskvelden ble tilbrakt i sofakroken med "Hver gang vi møtes" på skjermen og duften og smaken av en nydelig hjemmelaget lasagne.

For å lage denne fantastiske retten trenger du:

1 squash
revet jarlsbergost
lasagneplater

Kjøttsaus:
400 g karbonadedeig
1 pk skivet bacon, i små biter
5-6 sjampinjong (..ble litt usikker på stavelsen...)
2 bokser hermetiske, hakkede tomater


Ostesaus:
50 g smeltet smør
3 ss hvetemel
melk
litt av osten

Stek kjøttdeigen brun. Ha i ei gryte. Stek bacon. Tilsett i gryta. Stek sjampinjong i tørr stekepanne, tilsett. Bland inn tomater og la putre i et par minutter. Lag ostesaus ved å smelte smør, røre inn hvetemel og bland i melk. Sausen skal være ganske tykk, men ikke grøt. Tilsett til slutt ost. Smør en ildfast form. Legg skivet squash i bunnen av formen. Legg lagvis kjøttsaus, lasagneplater, ostesaus, squash i skiver, kjøttsaus, lasagneplater og kjøttsaus. Dryss over revet ost. Stek ved 200 grader i 40 minutter. Server med salat.


Vi koste oss masse!! :)