søndag 6. april 2014

Søndagsmiddag: Biff med båtpoteter, ovnsbakt tomat og saus. Dessert: Panna Cotta med pasjonsfruktsaus


I helga har vi kost oss med besøk av tante Tytti og Morten. Morten kom fredag og var til søndag (han skulle i bryllup) og Tytti kom lørdag og blir til imorgen :) O, glede! Etter en deilig søndagsfrokost, en svipp innom flyplassen med sistnevnte gjest og gudstjeneste, satte mannen igang med middagen. Det var nemlig hans spesialitet idag (undertegnede har fått tillatelse til å publisere hele oppskriften her! = HELDIGE du!). 


Til en velsmakende biffmiddag for tre voksne personer trenger du:

Biffen:
3 stk ytrefilet av storfe
Nykvernet pepper
maldon havsalt

Saus:
4 sjampinjong
3-4 dl kremfløte
3 skiver brunost
sjyen av biffen

Tilbehør:
7 poteter
1 brokkoli
3 store tomater


Slik lager du middagen:

Tilbehør:
Vask potetene godt (bruk helst nypoteter). Kutt i middels store båter. Legg på bakepapir i ei langpanne. Pensle med olivenolje og dryss over nykvernet pepper og havsalt. Kan eventuelt ha over litt paprikapulver for litt farge. Stek ved 200 grader i 40-45 minutter. Kutt et kryssnitt i tomatene. Ha i ovenen sammen med potetene når halve tiden er gått. Dampkok brokkolien.

Biffen:
Tørk godt av biffstykkene. Krydre godt med pepper og havsalt. La hvile litt. Ha melange i ei stekepanne. Ha biffen i når smøret er smeltet og brunlig. Stek biffen på høy varme til den begynner å bli blodig. Sett ned varmen litt. Snu biffen og sett opp igjen varmen. Stek til biffen er den grad du ønsker den. Legg biffen på en tallerken for hvile. Spar sjyen.

Sausen:
Skjær sjampinjongen i skiver og stek i tørr stekepanne på høy varme. Tilsett en klatt smør når soppen har svettet og er brungyllen. Ha i biff sjyen i panna og kok inn kremfløten. Tilsett brunost, og la småkoke noen minutter.

Server biffen med brokkoli, båtpoteter, sausen, tomat og rå løkringer. 


Panna cotta med pasjonsfruktsaus:

NB LAGES KVELDEN FØR!

1 vaniljestang
5 dl kremfløte
1 dl sukker
3 gelatinplater
mynteblader
pasjonsfruktsaus (fås på "fem høns" butikk på Randaberg)


Del vaniljestangen på langs og legg i ei gryte sammen med kremfløte og sukker. Kok opp på svak varme under omrøring og la småkokse i 2-3 minutter. Ta blandingen av varmen og avkjøl litt. Bløtelegg gelatin i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut væsken og rør gelatinen ut i den varme, men ikke kokvarme fløten. Rør til gelatinen er smeltet helt.

Skyll fire former (1,5 dl) i varmt vann. Ikke tørk dem. Sil vaniljefløten over i formene og dekk med plastfolie (viktig at denne dekker helt, ellers blir panna cottaen seig). Sett i kjøleskap minimum fire timer eller over natten.

Løsne panna cottaen fra formen og ha på en tallerken. (tips: bruk en skarp kniv langs kanten og dypp skåla i varmt vann). Ha over pasjonsfruktsaus og pynt med mynteblader. Server til en god kopp kaffe!


Etter en 45 minutters tur i vind og blåst (men det var opphold) langs kysten av Randaberg, en strekk på sofaen og noen runder med spilling, ble det vafler alà Tytti og kaffe til "Solsidan - første sesong". En perfekt avslutning på dagen og helga. 


Ingen kommentarer: