tirsdag 25. mars 2014

Grønnsakslasagne og den store vaffeldagen! I´m back!!

Det bar sine naturlige årsaker at jeg ikke har vært søærlig aktiv her den siste tiden (les: ligget strak på sofaen og gått i skytteltrafikk til toalettet). Men nå er jeg tilbake for full energi og livslyst! Og blogger igjen om de beste retter jeg vet om! 

Idag var svigers invitert på middagsbesøk, og tirsdagens meny var grønnsakslasagne (ifølge mannen: vegetaraften!, og han var veldig skeptisk...). Dette er en veldig god rett, som metter mange mager, men du må ha litt tid og tålmodighet. Det er mye som skal kuttes!

Til 4-6 personer trenger du:

2 løk
4 hvitløksbåter
1 squash
2 stangselleri
2 paprika
2 gulerøtter
1 persillerot
1/8 hodekål
olje til steking
800 g hermetiske, hakkede tomater
baldpersille (eller vanlig persille)
1 1/2 ss presset sitronsaft
salt og pepper
1/2 ss sukker
3 ss smør
5 ss hvetemel
6-7 dl melk
150 g revet ost
1 pk lasagneplater
(salat og ei potte basilikum ved siden av til serveringen)


Kutt alle grønnsakene opp i små biter. Dette kan med fordel gjøres dagen før og oppbevares i lufttette bokser i kjøleskapet. Stek alle grønnsaksbitene i ei stekepanne et par minutter, før du har dem i en stor gryte.


Bland alle grønnsakene i gryten sammen med tomatene og persille. La det hele småputre til grønnsakene er møre. Smak til med sitron, sukker, salt og pepper. 


Lag hvit saus ved å smelte smøret, tilsette hvetemel og rør inn melk. La koke noen minutter. Spe med melk dersom sausen blir for tykk. Ha litt av osten i sausen. Rør godt.


Legg grønnsakssaus, lasagneplater og hvit ostesaus lagvis i en stor, ildfast form. Strø over revet ost. Stek ved 200 grader i ca 40 minutter. 


Serveres varm med en deilig salat og frisk basilikum. Vi hadde også en skål rømme og pepper på bordet. 


Til tross for mannens skepsis, og faktum at dette var en ordentlig vegetarrett, falt middagen i smak. Og svigers var også fornøyde! Siden det idag er tirsdag 25. mars, og den store vaffeldagen (funfact: egentlig en svensk tradisjon ifølge mannen), måtte vi steke vafler. Derfor ble det disse herlige hasselnøttvaflene med jordbær, is og sjokoladesaus:

Til ca 15 vafler trenger du:

125 g hasselnøttkjerner
100 g smeltet smør
100 g melis
4 egg
1 ts bakepulver
300 g hvetemel
2 1/2 dl melk
1 dl kremfløte
revet skall av 1/2 sitron

Ha hasselnøttene i en tørr, varm stekepanne. Rist nøttene. Avkjøl og gni dem med hendene til det meste av skallet er falt av. Ha de i en matprosessor og kjør til en fin masse. Eller vær kreativ som meg (dersom ikke du heller har en matprosessor) og kjør dem med en stavmixer (bare ha over litt aluminiumsfolie over bollen siden det ellers vil sprute nøtter både hit og dit (les: egen erfaring)). 

Lag vaffelrøre av de andre ingrediensene og tilsett hasselnøttene og sitronskall til slutt. La røren hvile i 15 minutter. Stek vaflene og legg dem på rist. Server med is, jordbær og sjokoladesaus og her er det bare kreativiteten som setter grenser!! Lykke til!


..og vi var alle enige om at det hadde vært en fin kveld..


2 kommentarer:

Helene sa...

Dagens tips til deg Kristin:
http://www.ebay.co.uk/itm/New-Green-Nicer-Dicer-Plus-Slicer-Fruit-Vegetable-Tool-kitchen-Tools-10-in-1-/131146812910?pt=UK_Kitchen_Accessories&hash=item1e88f58dee
Den er faktisk genial!!! Fungerer bare ikke på kålrot- det blir lit for hardt for den.

Kirsten sa...

Tusen takk for et nydelig måltid og hyggelig samvær.