torsdag 9. januar 2014

Kalkunfest


Har du i flere dager nå gått og ventet på de gode oppskriftene fra kalkunfesten på nyttårsaften? Her kommer de!


Kalkunen:
Kalkun bør tines langsomt, helst i kjøleskap over et par dager.
Innmaten tas ut og kalkunen fylles med epler og svisker.
Bind opp beina og vingene med hyssing.
Pensle kalkunen med marinade før steking, og hver halvtime under steketida dersom du ikke bruker stekepose (finnes i matbutikker for kalkuner).
Sett kalkunen på rist nederst i ovnen, med en langpanne fylt med vann under.
Stek 1/2 time per kg kalkun ved 160 grader.

Marinade:
smeltet smør
litt sitron
kyllingkrydder
salt og pepper

Kalkunen kan pakkes inn i aluminiumsfolie og håndklær for å holdes varm i 2-3 timer.

Kalkunsaus:
hemmelig supergod, familieoppskrift - kan fås ved henvendelse.


Stuffing:
Vi valgte å lage stuffingen for seg selv og ikke putte den inn i kalkunen (da den ofte blit veldig våt).
6 skiver daggammel loff i terninger
400 g bacon i biter
1 hakket løk
2 finhakkede fedd hvitløk
250 g aromasopp
1 stor neve hakkede urter (salvie, rosmarin og timian)
salt og pepper
3 dl kyllingkraft
1/2 dl melk

Rist brødet sprøtt ved 210 grader i ca 8 minutter. Fres bacon i en panne med smør. Tilsett løk, hvitløk, sopp og rør mykt. Bland inn urter, salt og pepper, kraft og melk, og vend til slutt inn brødkrutongene. Ha alt i en ildfast form og stek i ovnen i ca 20 minutter. 

Waldorfsalat:
2-3 epler i biter
2-3 ringer ananas i biter
2-3 stilker stangselleri i biter
100 g finsnitta kål
100 g blå druer (deles i to)
1 dl valnøttkjerner + noen til pynt
1 pk majones
1/3 l pisket kremfløte
4 ts sitronsaft
2 ts sukker


Søtpoteter med marshmallows:
6 søtpoteter
4 dl appelsinjuice
1 appelsin (saft og skall)
3 ss smeltet smør
225 g brunt sukker
1 ts salt
1 boks hermetiske ananas
1 1/2 dl hakkede valnøtter
1 pose marshmallows

Vask potetene og legg dem i en langpanne. Bak dem i ovnen ved 200 grader i en time og avkjøl.
Skrell poteter og skjær dem i tykke skiver. Legg i en paiform
Ha appelsinjuice, -saft, -skall, smeltet smør, brunt sukker og salt i en gryte og kok til sausen er blank og tykk.
Tilsett ananas i biter og hakkede nøtter. Fordel blandingen over potetskivene..
Stek i ovnen ved 180 grader i 30 minutter. 
Ta ut formen og legg marshmallows på toppen. Sett formen tilbake i ovnen til marshmallowsene har karamellisert seg. Serveres varm. 


Tranebærkompott:
200 g tranebær
1 dl vann
1 dl sukker
saft og skall av en appelsin
1 kanelstang

Kok opp til bærene sprekker og sausen tykner. Avkjøl. (brukes i stedetfor tyttebærsyltetøy - kjempegodt!!).



Marshmallowssalat:
denne retten er kald og vi syntes den passet bedre som dessert enn som tilbehør til middagen.

2 beger vaniljekesam
1/2 pose kokosmasse
1 boks hermetisk fruktcoctail
1/2 pose små marshmallows
klementinbåter til pynt



Vi hadde en svært hyggelig kveld og ble gode og mette!! Pluss at vi hadde rester til dagen etterpå!
Lykke til!

Ingen kommentarer: